1. | What amount has been allocated to the newly launched Startup India Seed Fund Scheme (SISFS)? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Government has earmarked Rs 945 crore corpus for the scheme, which will be divided over the next four years for providing seed funding to eligible startups. |
2. | Which High Court has allowed a transgender woman to join the National Cadet Crops? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Kerala High Court has allowed a transwoman to apply for enrolment into the NCC. |
3. | Name the Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi, who has resigned from the post? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Former Cabinet Secretary P.K. Sinha, the Principal Advisor to the Prime Minister Narendra Modi, has resigned from the PMO, citing "personal reasons". |
4. | Former Union Minister and BJP leader Dilip Gandhi has passed away. He was 3 time Lok Sabha MP from which constituency? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Former Union Minister and BJP leader Dilip Gandhi has passed away at 69. He won the Lok Sabha elections three times since 1999 from Ahmednagar. |
5. | In which state the Indian Army has decommissioned M-46 Catapult Guns and Tampella Mortars? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Indian Army has decommissioned two of the longest serving artillery systems from service at Mahajan Field Firing Ranges in Rajasthan. |
6. | S Dhanalakshmi has won the women's 100m sprint gold in the 2021 Federation Cup Senior National Athletics Championships in Patiala. She beat which player to win the title? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Sprinter S Dhanalakshmi beat national record holder Dutee Chand to win women's 100m sprint final in the Federation Cup Senior National Athletics Championships in Patiala. |
7. | As per the 2020 IQAir World Air Quality Report, which city has been adjudged as the most polluted capital city in the world? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: New Delhi has been adjudged as the world's most polluted capital city for the third straight year in the 2020 World Air Quality Report by Swiss organization, IQAir. |
8. | The government has formed an expert advisory committee for the overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme. Who is the head of the committee? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The government has constituted an experts advisory committee chaired by H K Mittal for the overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme. |