1. | Which country's Foreign Minister Pradeep Kumar Gyawali has come on a three-day official visit to India? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Nepal's Foreign Minister Pradeep Kumar Gyawali has embarked on a three-day visit to India. |
2. | India has inked with which of the following countries for support in the field of Information and Communications Technologies? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: India and Japan has signed a pact to enhance cooperation in the field of information and communications technology (ICT) with focus on aspects like 5G telecom security and submarine optical fiber cable. |
3. | Recently which state's CM has inaugurated the 'Air Taxi Service'? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Haryana CM has inaugurated country's first 'Air taxi service' from Chandigarh to Hisar. |
4. | What is the name of the bike ambulance launched by DRDO and CRPF? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The DRDO and the CRPF has launched a specially developed bike ambulance 'RAKSHITA' to attend to urgent evacuation needs of the security force personnel in the event of a medical emergency in Naxal affected areas. |
5. | Which state has launched the 'Clean Bindu Sagar' initiative? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Chief Minister Naveen Patnaik and Union Minister for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan launched the 'Clean Bindu Sagar' initiative in Odisha. |
6. | Which Space agency has announced to launch its new flagship rocket H3 in 2021? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Japan Aerospace Exploration Agency- JAXA has announced that it will launch its flagship rocket H3 in 2021 to pave the way for the next generation of transportation technologies. |
7. | Which Indian art form has been a part of the virtual kick-off ceremony of Biden-Harris's inauguration? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Kolam, a traditional art form from Tamil Nadu has been a part of the virtual kick-off ceremony of the inauguration of the Joe Biden and Kamala Harris. |
8. | The United States has designated which countries as the 'Major Strategic Partners? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The United States has recently designated the Kingdom of Bahrain and the United Arab Emirates (UAE) as the "major strategic partners" of the country. |