1. | Age-old Kanchoth festival has been celebrated in which state/UT? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The ancient Kanchoth festival, a symbol of ancient Nag culture, was observed with religious fervour and gaiety across Chenab valley region of Jammu and Kashmir. |
2. | The Pilot Pey Jal Survekshan has been launched by the Government under the Jal Jeevan Mission-Urban (JJM-U) in how many cities? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Ministry of Housing and Urban Affairs has launched the Pilot Pey Jal Survekshan under Jal Jeevan Mission- Urban, JJM-U in 10 cities. |
3. | The Indian Farmers Fertilizer Cooperative has contributed how much amount for the construction of Ram Temple in Ayodhya? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The IFFCO World's No. 1 Cooperative organization contributed Rs 2.51 crore for the construction of Ram temple at Ram Janambhoomi at Ayodhya. |
4. | Which one is the government instant messaging systems platform has launched by the Centre on the lines of Whatsapp? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The National Informatics Centre under the Ministry of Electronics and Information Technology has launched an instant messaging platform called "Sandes". |
5. | Which country hosted the virtual health secretary-level meeting of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The India has hosted the virtual health secretary-level meeting of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) member countries. |
6. | Dharmendra Pradhan represented India at the 11th IEA-IEF-OPEC Symposium on Energy Outlooks, held virtually. The symposium was held under the patronage of which country? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The 11th IEA-IEF-OPEC Symposium on Energy Outlooks was held virtually under the patronage of the Minister of Energy of Saudi Arabia HRH Prince Abdulaziz bin Salman Al Saud. |
7. | The Indian navy has joined the "Iran-Russia Maritime Security Belt 2021". The exercise has been organized in which region? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The India has joined Iran and Russia in the naval exercise dubbed as "Iran-Russia Maritime Security Belt 2021", which kicked-off in the northern part of the Indian Ocean. |
8. | Prime Minister Narendra Modi has recently laid the foundation stone of Cauvery Basin Refinery in which state? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The PM Modi has laid the foundation stone of Cauvery Basin Refinery at Nagapattinam, Tamil Nadu. |