1. | Which Indian force has signed a contract with the Titagarh Wagon for constructing five DSCs? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Indian Navy has signed a contract for construction of five Diving Support Craft (DSC) with Titagarh Wagons Ltd, Kolkata. |
2. | Which states forest department has banned the wearing of Monal birds crest on the cap? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The forest department of Himachal Pradesh has banned the wearing of Monal bird crest on the cap. |
3. | The Lok Sabha has passed which state/UT Reorganization Amendment Bill? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Lok Sabha has passed the Jammu and Kashmir Reorganisation (Amendment) Bill 2021. |
4. | Which state has signed an agreement with Flipkart to promote Wooden Toys and Local Handicrafts? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Maharashtra government has signed a MoU with the Flipkart to promote wooden toys, local artifacts, handicrafts. |
5. | Which country has organized the multinational maritime exercise, Aman? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Pakistan Navy has conducted the multinational maritime exercise Aman with 45 countries. |
6. | PM Narendra Modi has laid the foundation stone of the Grand Anicut Canal System in which state? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of the Grand Anicut Canal System in Tamil Nadu. |
7. | How many female scientists have been conferred with the SERB Women Excellence Award 2021? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Four young women fellows of the National Science Academies have been awarded with the SERB Women Excellence Award 2021. |
8. | Who is set to be the next DG of the International Solar Alliance? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Ajay Mathur, who heads the New Delhi-based The Energy and Research Institute, is set to become the next director general of the International Solar Alliance (ISA). |