1. | The Sounding rocket RH-560 has been launched by ISRO. This RH-560 belongs to which series of Sounding Rockets of ISRO? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The ISRO has launched sounding rocket RH-560 from the Satish Dhawan Space Centre. TheISRO has developed a series of sounding rockets called "Rohini series". |
2. | The World Rotaract Day is observed on which date? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The World Rotaract Day is observed on March 13. |
3. | The Global Ayurveda Festival (GAF) 2021 was which edition of the annual Ayurveda Festival? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Prime Minister Narendra Modi has addressed the fourth Global Ayurveda Festival (GAF) through virtual mode. |
4. | What is the theme of the 2021 International Day of Mathematics (IDM)? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The theme for 2021 International Day of Mathematics (IDM) is "Mathematics for a Better World". |
5. | Which company has launched 'Wheels of Love', a holistic program to support parenthood? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Tata Motors has launched the 'Wheels of Love', a holistic program to support parenthood. |
6. | India's first centralised air-conditioned (AC) railway terminal 'Sir M Visvesvaraya Terminal' has been set up in which city? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The India's first centralised air-conditioned (AC) railway terminal 'Sir M Visvesvaraya Terminal' has been built at Baiyappanahalli in Bengaluru. |
7. | The Department of Telecommunications (DoT) has launched a new online certificate course on which technology? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Department of Telecommunications (DoT) has launched a new online certificate course on 5G technology to be conducted by the National Telecommunications Institute for Policy Research, Innovation and Training (NTIPRIT). |
8. | Which ministry has launched a portal called "Atmanirbhar Niveshak Mitra Portal"? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The commerce and industry ministry has stated that the central government is working to develop a portal called "Atmanirbhar Niveshak Mitra Portal" for information dissemination, hand-holding, and facilitation of domestic investors. |