1. | The Union Cabinet has approved changes to the Insurance Act 1938 for increasing the foreign direct investment (FDI) limit to which percent from the present 49 percent? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Union cabinet has approved changes to the Insurance Act for increasing the foreign direct investment (FDI) limit to 74 per cent from the present 49 per cent. |
2. | The Prime Minister Narendra Modi has flagged off the Dandi March or Salt March in Ahmedabad to celebrate which anniversary of the India's Independence? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The PM Narendra Modi has flagged off the Dandi March or Salt March in Ahmedabad to celebrate the 75th anniversary of India's Independence. |
3. | In which country the India Energy Office has been inaugurated? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The India has opened India Energy Office (IEO) in Russia with a goal to push an already burgeoning energy partnership between the two strategic partners. |
4. | World Kidney Day 2021 is being observed globally on which date? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The World Kidney Day is observed globally on the second Thursday of March every year. This year World Kidney Day is observed on 11th March 2021. |
5. | Where did the Indian Navy has commissioned the INS Karanj? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The INS Karanj, a diesel-electric attack submarine and built under Project-75 at Mazagon Dock Shipbuilders Limited commissioned at Mumbai. |
6. | Anurag Thakur is the first BJP MP to be promoted as Captain in the Territorial Army. He is an MP from which state? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Union Minister of State for Finance and Corporate Affairs Anurag Thakur has been appointed as Captain in the Territorial Army. He is an MP from Himachal Pradesh. |
7. | Which company has signed an MoU with Uttarakhand Government's Samagra Sikhsha to introduce STEM for Girls? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The IBM has announced collaboration with Samagra Sikhsha Uttarakhand to introduce the 'IBM STEM for Girls' program in 130 secondary and higher secondary schools across five districts in the state. |
8. | By which year the Indian Fintech Sector is expected to reach a valuation of USD 150-160 Billion as per the Indian FinTech: A USD 100 Bn Opportunity? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The India is strongly poised to realize a fintech sector valuation of USD 150-160 billion by 2025, translating to an incremental value-creation potential of approximately USD 100 billion. |