1. | Which state has become the third state to successfully implement reforms of urban bodies? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Telangana has become the 3rd state to successfully undertake "Urban Local Bodies (ULB)" reform stipulated by the Department of Expenditure, Ministry of Finance. |
2. | The 91st K9 Vajra-T Gun flagged off by Gujarat CM, it is developed by which organisation? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has flagged off the 91st K9 VAJRA-T Gun from Larsen & Toubro armoured system complex at Hazira. |
3. | Union Home Minister has launched Single Window Clearance Portal of which Ministry? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Ministry of Coal has launched Single Window Clearance Portal a unified platform that facilitates grant of clearances and approvals required for starting a coal mine in India. |
4. | Who has been appointed as the Chairman & Managing Director (CMD) of MTNL? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Board of Directors of state - run Mahanagar Telephone Nigam Ltd (MTNL) has re - appointed PK Purwar as Chairman & Managing Director (CMD) of the telecom PSU. |
5. | The 2nd edition of the SEA VIGIL 21 exercise is being coordinated by which force? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The exercise is being coordinated by the Indian Navy. The entire coastal security set up was reorganized after the 26/11 terror attack at Mumbai which was launched via the sea route. |
6. | Which state has launched the 'COSFOM' website for Community Forest Management? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Minister Awangbow Newbai has launched a website for community based sustainable forest management for wet resource conservation in Manipur (COSFOM). |
7. | India ranked at which place in the Digital Evolution Scorecard 2020? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: In the Digital Evolution Scorecard 2020 the India ranked at 4th place. |
8. | From which country India has rented the drones and naval weapons? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Indian Navy has leased a pair of MQ-9B SeaGuardian unmanned aerial vehicles (UAVs) from the United States to boost its intelligence, surveillance and reconnaissance capabilities, in the midst of a border row with China in the Ladakh. |