1. | Which state has announced to launch the country's first Solar Electric RORO service? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The country's first Solar Electric RORO service will be introduced during the year 2021-2022, the Kerala Governor announced in the Assembly. |
2. | The Former Foreign minister Madhavsinh Solanki has passed away. He was the former Chief Minister of which state? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Veteran Congress leader Madhavsinh Solanki has passed away. He had been the Chief Minister of Gujarat for three times between. He was the longest serving chief minister of the state before Narendra Modi. |
3. | What is the strike range of the Fatah - 1 weapon system which was test fired by Pakistan? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Pakistan Army has successfully conducted the test flight of an indigenously developed Guided Multi Launch Rocket System, Fatah - 1. It can hit targets up to a range of 140 km. |
4. | Which state government has declared the entire state as a controlled area? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Punjab government has declared the entire state as "controlled area" due to the bird flu outbreak in neighbouring states. |
5. | Which country is to chair the Taliban and Libya sanctions committees and the Counter - Terrorism Committee of UNSC? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The India has been asked to chair three important committees of the United Nations Security Council (UNSC). |
6. | What is the theme of the International Akhand Conference EDUCON - 2020? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal has inaugurated the virtual International Akhand Conference ' EDUCON 2020. The theme of EDUCON - 2020 was "Envisioning Education for Transforming Youth to Restore Global Peace". |
7. | Who has launched the mobile application for the Digital Calendar and Diary for 2021? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Union Information and Broadcasting Minister Prakash Javadekar has launched a mobile application for the Digital Calendar and Diary of Government of India for 2021. |
8. | Chitra Ghosh passed away recently was related to which profession? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Chitra Ghosh niece of Netaji Subhas Chandra Bose has passed away. Chitra Ghosh was in the education service of the government of West Bengal. |