1. | In India, the National Safe Motherhood Day is marked on which date? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The National Safe Motherhood Day is observed every year on April 11 to raise awareness about adequate access to care for women during pregnancy, childbirth and postnatal services. |
2. | Prime Minister Narendra Modi has appealed to the Chief Ministers of the States to organize "Tika Utsav". It is to be held between? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Prime Minister Narendra Modi has appealed to the Chief Ministers of the States to organise "Tika Utsav"(vaccine festival). It is to be held between April 11, 2021, and April 14, 2021. |
3. | How many countries are signatories of the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) agreement? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The RCEP is a multi-nation trade pact between 15 countries, comprising 10 ASEAN economies as well as Australia, China, Japan, New Zealand and South Korea. |
4. | India has agreed to institute a 'Strategic Partnership on Water' with which country |
|||||||
Answer: Option C Explanation: During the India- Netherlands virtual Summit, the two countries agreed on instituting a 'Strategic Partnership on Water' to further deepen the Indo-Dutch cooperation in the water related sector. |
5. | India has agreed to institute a 'Strategic Partnership on Water' with which country? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: During the India- Netherlands virtual Summit, the two countries agreed on instituting a 'Strategic Partnership on Water' to further deepen the Indo-Dutch cooperation in the water related sector. |
6. | Name the Indian Army Officer who recently broke his own 2 Guinness World Records for Fastest Solo Cycling? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Indian Army Officer Bharat Pannu Breaks 2 Guinness World Records for Fastest Solo Cycling. |
7. | Recently how many highway projects have been approved in Uttarakhand worth Rs 1210 crore? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Centre has approved 28 highway projects worth Rs 1,210.17 crore in Uttrakhand. |
8. | April 11 is the birth anniversary of which Indian activist? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: April 11 marks as the birth anniversary of Jyotiba Phule. |