1. | Trivendra Singh Rawat has resigned as the Chief Minister of which state? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Uttrakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has tendered his resignation to Governor Baby Rani Maurya. |
2. | The Himachal Pradesh police department has organized the All Woman Parade in which city? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Himachal Pradesh Police has held an all-women parade at the historic Ridge in Shimla with a focus on increasing their strength in the force. |
3. | Which zone of the railway has installed the Mobile Train Radio Communication system? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Indian Railways' Western Railway zone has introduced a mobile train radio communication system to facilitate direct and continuous communication between the train crew and the control centre and station master. |
4. | "The Frontier Gandhi: My Life and Struggle" is an English translation of the autobiography of which freedom fighter? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The autobiography of freedom fighter 'Khan Abdul Ghaffar Khan', titled "The Frontier Gandhi: My Life and Struggle" has been released. |
5. | Which state has ranked 1st out of 112 most polluted sites in India released by CPCB? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Odisha topped the list of states and Union territories with the maximum number of contaminated sites, according to the Central Pollution Control Board (CPCB) data. |
6. | The Prime Minister has inaugurated the 'Maitri Setu' bridge to strengthen connectivity with which country? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated 'Maitri Setu' bridge between India and Bangladesh through a video conference. |
7. | The "Super-75" scholarship schemes have been launched by the government of which state for meritorious girls from poor families to support them in education and entrepreneurship? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha has launched "Super-75" scholarship schemes for meritorious girls, on the occasion of International Women's Day 2021. |
8. | India has qualified for the ICC World Test Championship Final. India will face which country's cricket team? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The India has qualified for the ICC World Test Championship Final. India will face New Zealand cricket team in the Finals. |