1. | Which state government has created Vijayanagara district from Ballari district? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Karnataka has got its 31st district with the state government issuing an official gazette notification carving out a new Vijayanagara district from the mine-rich Ballari. |
2. | Which force's maiden contingent of 34 women personnel has been inducted into its specialized jungle warfare commando force CoBRA? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: A maiden contingent of 34 CRPF women personnel has been inducted into its specialized jungle warfare commando force CoBRA. |
3. | Who has won the inaugural ICC Player of the Month award? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Indian wicketkeeper-batsman Rishabh Pant has won the inaugural ICC Player of the Month award 2021. |
4. | The defense ministry has signed a contract with which of the following company to procure a software-defined radio tactical (SDR-Tac) ship-borne system? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Defense Ministry has signed a contract with Bharat Electronics Limited (BEL) to procure a software-defined radio tactical (SDR-Tac) ship-borne system worth over Rs 1,000 crore. |
5. | Which state has launched the Social Awareness and Action to Neutralise Pneumonia campaign successfully? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The health department in Madhya Pradesh has launched the Social Awareness and Action to Neutralise Pneumonia campaign successfully. |
6. | Which organization has signed 2 separate MoUs with the smart factory, IISc, and SMDDC for creating the digital transformation labs in India? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Siemens Limited has signed two separate MoU with the Indian Institute of Science and Central Manufacturing Technology Institute respectively to establish digital transformation labs. |
7. | Which state government has resolved to move Centre for implementation of Swaminathan Committee recommendations? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Odisha Cabinet has resolved to move the Union Government demanding implementation of the recommendations of the MS Swaminathan Committee. |
8. | Which state government has introduced a unique 16-digit Unicode to mark all kinds of landholdings? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Uttar Pradesh government has introduced a system of unique 16-digit Unicode in order to mark all kinds of landholdings in the state. |