| 1. | A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is: |
|||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600. S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.
|
| 2. | A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 960 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is: |
|||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
So, total C.P. = Rs. (700 + 1000) = Rs. 1700. Total S.P. = Rs. (840 + 960) = Rs. 1800.
|
| 3. | 100 oranges are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is: |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation:
|
| 4. | When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%? |
|||||||||||||
Answer: Option C Explanation: 85 : 18700 = 115 : x
|
| 5. | On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is: |
|||||||||||||
Answer: Option D Explanation: (C.P. of 17 balls) - (S.P. of 17 balls) = (C.P. of 5 balls)
|
| 6. | Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6. Gain percent is: |
|||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation: Suppose, number of articles bought = L.C.M. of 6 and 5 = 30.
|
| 7. | Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit? |
|||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
Selling Price of 1 toy = Rs. 33 So, Gain = Rs. (33 - 31.25) = Rs. 1.75
|
| 8. | A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: S.P. = 85% of Rs. 1400 = Rs. |
