| 1. | What is the sum of two consecutive even numbers, the difference of whose squares is 84? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Let the numbers be x and x + 2. Then, (x + 2)2 - x2 = 84
|
| 2. | The sum of two number is 25 and their difference is 13. Find their product. |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Let the numbers be x and y. Then, x + y = 25 and x - y = 13. 4xy = (x + y)2 - (x- y)2 = (25)2 - (13)2 = (625 - 169) = 456
|
| 3. | A number consists of 3 digits whose sum is 10. The middle digit is equal to the sum of the other two and the number will be increased by 99 if its digits are reversed. The number is: |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Let the middle digit be x. Then, 2x = 10 or x = 5. So, the number is either 253 or 352. Since the number increases on reversing the digits, so the hundred's digits is smaller than the unit's digit. Hence, required number = 253. |
| 4. | The product of two numbers is 120 and the sum of their squares is 289. The sum of the number is: |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Let the numbers be x and y. Then, xy = 120 and x2 + y2 = 289.
|
| 5. | The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is: |
||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: Let the numbers be x and y.
|
| 6. | Find a positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the reciprocal of the number. |
||||||||||
Answer: Option A Explanation: Let the number be x.
|
| 7. | In a two-digit, if it is known that its unit's digit exceeds its ten's digit by 2 and that the product of the given number and the sum of its digits is equal to 144, then the number is: |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Let the ten's digit be x. Then, unit's digit = x + 2. Number = 10x + (x + 2) = 11x + 2. Sum of digits = x + (x + 2) = 2x + 2.
Hence, required number = 11x + 2 = 24. |
| 8. | A number consists of two digits. If the digits interchange places and the new number is added to the original number, then the resulting number will be divisible by: |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Let the ten's digit be x and unit's digit be y. Then, number = 10x + y. Number obtained by interchanging the digits = 10y + x.
|
