1. | The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is: |
||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Increase in 10 years = (262500 - 175000) = 87500.
|
2. | Rajeev buys good worth Rs. 6650. He gets a rebate of 6% on it. After getting the rebate, he pays sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods. |
|||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation:
|
3. | Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items? |
||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: Let the amount taxable purchases be Rs. x.
|
4. | Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week? |
||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Let the sum paid to Y per week be Rs. z. Then, z + 120% of z = 550.
|
5. | Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get? |
|||||||||||||
Answer: Option A Explanation: Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.
|
6. | In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was: |
||||||||||||||
Answer: Option A Explanation: Number of valid votes = 80% of 7500 = 6000.
|
7. | A student multiplied a number by
What is the percentage error in the calculation?
|
||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation: Let the number be x.
|
8. | Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation:
|