1. | 3, 5, 7, 12, 17, 19 |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Each of the numbers is a prime number except 12.
|
2. | 41, 43, 47, 53, 61, 71, 73, 81 |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Each of the numbers except 81 is a prime number.
|
3. | 835, 734, 642, 751, 853, 981, 532 |
|||||||
Answer: Option A Explanation: In each number except 751, the difference of third and first digit is the middle one.
|
4. | 331, 482, 551, 263, 383, 362, 284 |
|||||||
Answer: Option B Explanation: In each number except 383, the product of first and third digits is the middle one.
|
5. | 16, 25, 36, 72, 144, 196, 225 |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Each of the numbers except 72 is a perfect square.
|
6. | 10, 14, 16, 18, 21, 24, 26 |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Each of the numbers except 21 is an even number.
|
7. | 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64 |
|||||||
Answer: Option D Explanation: (1*1)+1 , (2*2)+1 , (3*3)+1 , (4*4)+1 , (5*5)+1 , (6*6)+1 , (7*7)+1 , (8*8)+1 But, 64 is out of pattern. |
8. | 1, 4, 9, 16, 20, 36, 49 |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The pattern is 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72. But, instead of 52, it is 20 which to be turned out.
|