1. | The compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Let the sum be Rs. P.
|
2. | The difference between compound interest and simple interest on an amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96. What is the rate of interest per annum? |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation:
|
3. | The difference between simple interest and compound on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half-yearly is: |
|||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
|
4. | If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 50, what is the compound interest on the same at the same rate and for the same time? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation:
|
5. | Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the compound interest on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
6. | The effective annual rate of interest corresponding to a nominal rate of 6% per annum payable half-yearly is: |
||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation:
|
7. | Albert invested an amount of Rs. 8000 in a fixed deposit scheme for 2 years at compound interest rate 5 p.c.p.a. How much amount will Albert get on maturity of the fixed deposit? |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
8. | The least number of complete years in which a sum of money put out at 20% compound interest will be more than doubled is: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
So, n = 4 years. |