| 1. | A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min. 48 sec fast at 2 p.m. on the following Monday. When was it correct? |
|||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Time from 12 p.m. on Monday to 2 p.m. on the following Monday = 7 days 2 hours = 170 hours.
|
| 2. | How many times in a day, the hands of a clock are straight? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: In 12 hours, the hands coincide or are in opposite direction 22 times.
|
| 3. | How many times do the hands of a clock coincide in a day? |
||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
| 4. | At what time, in minutes, between 3 o'clock and 4 o'clock, both the needles will coincide each other? |
||||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation: At 3 o'clock, the minute hand is 15 min. spaces apart from the hour hand. To be coincident, it must gain 15 min. spaces. 55 min. are gained in 60 min.
|
| 5. | At what time between 9 and 10 o'clock will the hands of a watch be together? |
||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: To be together between 9 and 10 o'clock, the minute hand has to gain 45 min. spaces. 55 min. spaces gained in 60 min.
|
| 6. | At what time between 4 and 5 o'clock will the hands of a watch point in opposite directions? |
||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation: At 4 o'clock, the hands of the watch are 20 min. spaces apart. To be in opposite directions, they must be 30 min. spaces apart.
55 min. spaces are gained in 60 min.
|
| 7. | How many times in a day, are the hands of a clock in straight line but opposite in direction? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o'clcok only). So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times. |
| 8. | The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8.30, is: |
||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
|
