1. | January 1, 2007 was Monday. What day of the week lies on Jan. 1, 2008? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The year 2007 is an ordinary year. So, it has 1 odd day. 1st day of the year 2007 was Monday. 1st day of the year 2008 will be 1 day beyond Monday. Hence, it will be Tuesday. |
2. | January 1, 2008 is Tuesday. What day of the week lies on Jan 1, 2009? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The year 2008 is a leap year. So, it has 2 odd days. 1st day of the year 2008 is Tuesday (Given) So, 1st day of the year 2009 is 2 days beyond Tuesday. Hence, it will be Thursday. |
3. | On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The year 2006 is an ordinary year. So, it has 1 odd day. So, the day on 8th Dec, 2007 will be 1 day beyond the day on 8th Dec, 2006. But, 8th Dec, 2007 is Saturday.
|
4. | Which of the following is not a leap year? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The century divisible by 400 is a leap year.
|
5. | The calendar for the year 2007 will be the same for the year: |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Count the number of odd days from the year 2007 onwards to get the sum equal to 0 odd day.
Year : 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Odd day : 1 2 1 1 1 2 1 1 1 2 1
Sum = 14 odd days
|
6. | On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The year 2004 is a leap year. It has 2 odd days.
Hence, this day is Sunday. |
7. | The last day of a century cannot be |
|||||||
Answer: Option C Explanation: 100 years contain 5 odd days.
200 years contain (5 x 2)
300 years contain (5 x 3) = 15
400 years contain 0 odd day.
This cycle is repeated.
|
8. | How many days are there in x weeks x days? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: x weeks x days = (7x + x) days = 8x days. |